محرکهای خارجی میتوانند روی شناخت در رؤیا تأثیر بگذارند. این عوامل خارجی میتواند شامل داروها و محرکهای فیزیکی باشد. مطالعات نظاممندی که تأثیر داروهای مختلف بر مجتوای رؤیا را نشان میدهند (، میتوانند بر دانش ما درباره شبکه عصبی رؤیا بیفزایند. تحقیقات نشان میدهد که هم آنتیآمینرژیکهای بلادونا آلکالوئید و هم دوپامین تجربه خواب را تشدید میکنند. داروی سرترالین (زولافت)، باعث افزایش روابط دوستانه و کاهش تعاملات پرخاشگرانه و هیجانات منفی در رؤیاهای افراد می شود.
مطالعات آزمایشگاهی محتوای رؤیا نشان داده است محرکهای خارجی رؤیا ایجاد نمیکنند، و تحت تأثیر قرار دادن محتوای رؤیا با محرک قبل از خواب مثل فیلمهای ترسناک و هیجانانگیز، یا محرکهای همزمان در طول REM ، مانند صداها و یا نام بردن افراد مهم در زندگی رؤیابین دشوار است. در واقع، رؤیا پدیدهای خودکار و «مجزا» است. با این وجود در شرایط نادری که محرک وارد خواب میشود، هماهنگی سریع و هوشمندانه آن با معنا و بافت تصویرسازی ذهنی رؤیا قابل توجه است، که این موضوع نشان دهنده سطح شناختی بالای مغز در رؤیاست. مطالعات آزمایشگاهی بر خلاف نظریات بالینی و فعالسازی ـ ترکیب نشان میدهد که محتوای رؤیا تا حد زیادی شبیهسازی منسجم و منطقی جهان واقعی است.
علاوه بر این مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که تفکر در بیداری هنگامی که شرکتکنندهها در حالت آرمیدگی در اتاقی تاریک قرار دارند، میتواند کیفیتهای رؤیاگونه داشته باشد. حتی در برخی از مطالعات گزارشها در این شرایط رؤیاگونهتر درجهبندی شدند. علاوه بر این ارتباط زیادی نیز بین فکر، خیالپردازی، و رؤیا یافته شده است. روی هم رفته، این یافتهها منجر به این ایده میشوند که رؤیا تنها با سطح بالای فعالسازی مغزی و کاهش تحریک خارجی و کاهش خودکنترلی میتواند ایجاد شود.
شباهتهای دیگر شناخت رؤیا و بیداری توسط دامهاف نشان داده شده است، به عنوان مثال، نقصهای موجود در تفکرات بیداری در فرایند تفکر در خواب نیز وجود دارد و الگوهای گفتاری در رؤیاها مانند بیداری از نظر گرامری صحیح است. تحلیل محتوای رؤیا پیوستگی معناداری را بین محتوای رؤیاها، تفکرات در بیداری و نگرانیهای هیجانی نشان می دهد. رؤیاهایی که پرخاشگری بیشتری را نشان میدهند، به آزمودنیهایی متعلق اند که در زندگی خود در بیداری تعارضهایی دارند. رؤیاها همچنین در بیش از نیمی از موارد دارای مؤلفههایی هستند که به فعالیتهای اخیر (البته نه فعالیت های درست قبل از خواب) آزمودنیها در بیداری ارتباط دارد.
موضوع مطلب :